Jdi na obsah Jdi na menu

Německé ostrovy - Severní moře

9. 12. 2012

 Severofríské ostrovy

Sylt

Sylt (dánsky Sild, syltskou fríštinou Söl) je nejsevernější a s plochou bezmála 100 km² čtvrtý největší ostrov Německa. Jde o součást Fríských ostrovů, která patří k spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko. Dlouhodobě slouží coby rekreační oblast. Od roku 1927je spojen s pevninou Hindenburgovou hrází.

 

 

sylt.jpg

 

Föhr

Föhr leží jihovýchodně od Syltu, východně od ostrova Amrum. Je to ostrov s nejhustší obydleností. Říká se mu také „zelený ostrov“ – je zde velmi bujná vegetace. Žije zde několik tisíc druhů chráněných živočišných a rostlinných druhů. Žije zde přibližně 2 000 obyvatel, jejichž mluva je ovlivněna severofríským dialektem.

 

 

 

Föhr

 

 

Amrum

Rozkládá se na ploše 20,46 km2-žije zde mnoho ohrožených rostlinných a živočišných druhů. Obyvatelé tohoto ostrova žijí výhradně z turistického ruchu. Je zde několik přírodních rezervací.

 

 

 

Amrum

 

Halligen

Wattenmeer

Seskupení velmi malých avšak početných ostrovů. Rozkládá se na ploše dlouhé 450 km a široké 20 km. Tyto ostrovy jsou na 12 hodin denně při odlivu odkryty, při přílivu jsou zality vodou. Vyskytuje se zde mnoho chráněných mokřadů a bažin. Hnízdí zde desítky chráněných druhů ptáků. Žijí zde tuleni.

 

Východofríské ostrovy

Borkum

Patří k nizozemskému Sasku, patří k největším východofríským ostrovům.

 

 

borkumluftbild.jpg

 

Juist

Nordeney

Wangerooge

Spiekeroog

Langeoog